Onze schapen

Ma, Teuntje, Witje, Ned, Lotje, Ciske en Leendert. Dat zijn de namen van onze schapen. Op deze pagina stellen we ze aan je voor.

Ouessantschapen

Onze gehoornde Ouessantschapen zijn heel bijzonder. Dit schapenras is een van de kleinste ter wereld. Zo zie je maar weer: perspectief is alles. Lijkt dit op de foto een enorm indrukwekkend dier, in het echt is het een schattig klein beestje. Deze schapen zijn meestal te vinden bij hobbyisten. Ze leveren te weinig vlees en wol om lucratief te zijn. Maar lief zijn is toch ook veel leuker?

Ouessantschapen zijn echte gezelschapsdieren. Ze lopen graag met je mee en eten zo uit je hand. Onze Ouessantjes zijn dan ook echte ‘makke schapen’.

Ciske

Tussen alle Ouessantjes loopt één Drents heideschaap: Ciske. In je eentje bent je natuurlijk wel een erg kleine kudde. Onze Drentse heeft dan ook besloten om zich aan te sluiten bij de Ouessantschapen. Geen punt, alleen wij als mens zien het verschil.
Ciske was ooit een flessenlam. Dat kun je nog steeds merken, want ze is onbevreesd als het om mensen gaat. Sterker nog: als lammetje heeft ze regelmatig bij de herder in huis en op de bank gebivakkeerd. Ze was daarna te tam om mee te kunnen met de kudde. Vandaar dat ze toen bij ons op de kinderboerderij is gekomen.

Schapen hebben soms de naam dom te zijn. Waar dat nou toch vandaan komt…

Ciske met gewei in het hek. Dierenborg Nieuwolda

Ciske is een deel van haar hoorn kwijt. We weten niet zeker hoe dat komt, maar we hebben wel een vermoeden.

“Ja wrijf het er nog even in met nog een foto van een schaap met complete hoorns.” Citaat van Ciske.

Gehoornd schaap in vol ornaat op de Dierenborg in Nieuwolda

Witje

Dit ‘complete schaap’ is trouwens Witje. Witje is de tweede zoon van Ma. Zijn broertje Ned stellen we later aan je voor. Hun vader is Franz, een echte stamboek Ouessant-ram. Franz woont op dit moment in Drenthe. Hij heeft geen bezoekregeling met zijn zoons, maar dat vinden ze geen van drieën een probleem. Witje is in oktober 2021 twee jaar. Hij kreeg zijn naam trouwens van de leerlingen van OBS Letterwies, omdat hij als lammetje spierwit was.

Lotje en Leendert

En soms zijn er kleintjes. Aaaaaw…. Lammetje Leendert was er dit jaar in maart al! Hier staat hij bij moeder Ciske, onze Drentse schone.

Ooi met lam op de Dierenborg in Nieuwolda

En dit is Leendert met zijn zusje Lotje (links). Zijn het geen knapperds?

Lotje en Leendert, lammetjes bij Dierenborg Nieuwolda

Lotje is een tijdje na de foto overigens gaan meedoen met de nieuwste Dierenborg-trend: een stuk van je hoorn af. Ciske had dat. Lotje kon als stijlicoon niet achterblijven en heeft in het diepste geheim gewerkt aan eenzelfde look. Wat Ciske ervan vindt? Die vindt Lotje een enorme naschaper.

Op het moment van de foto ging Lotje voor het eerst naar buiten. “Toe maar, Lot,” lijkt mama te zeggen. “Dat is een hertje. Ga maar kennismaken.”
Snuitje is niet te zien op de foto. Zou hij eieren voor zijn geld hebben gekozen? Snuffelen aan een hert als je nog zo jong bent? Echt niet!

Ondertussen…

Ik neem aan dat jullie met het eten bezig zijn? We wachten al een tijdje!

Nieuwsgierig schaap

Dat mooie schaap met die rossige wangen op rechts is Seuntje, een zoon van Ma. Ma zelf wordt nog op de foto gezet.


We vullen de foto’s regelmatig aan. Kom dus vooral nog een keer terug. En kijk ook eens bij het Emmer Kwartet, Onze hertjes en Onze vogels.